Penstemons

Penstemons zijn een geslacht wat in het wild bijna uitsluitend in Noord-Amerika voorkomt, maar dan wel in alle mogelijke habitats en klimaatzones: van de Canadese vlaktes tot de Mexicaanse bergen. De Nederlandse naam is Slangenkop (of Schildpadbloem, maar die naam wordt ook gebruikt voor het geslacht Chelone) ; met een beetje fantasie zie je dat aan de vorm van de bloem. In Nederland worden ze niet veel toegepast en daarom vond ik het leuk om me erin te verdiepen. Hoewel Piet Oudolf ze niet gebruikt, vind ik ze wel passen in het prairieborder concept. Ik heb een heleboel soorten uitgeprobeerd, door ze bij goed gesorteerde kwekers te kopen, zoals de Hessenhof in Ede, of door zaad uit de VS te bestellen. Daaruit zijn een aantal soorten en cultivars overgebleven, waarvan ik heb vastgesteld dat ze ook in ons klimaat helemaal winterhard en betrouwbaar zijn en ook heel aantrekkelijk bloeien. Er zijn ook roodbladige soorten, die vooral in het voorjaar een leuk effect geven. Alle Penstemons worden druk bezocht door bijen en hommels. De dankbaarste bloeiers zijn de P. hartwegii hybriden, die je hieronder ziet. Ze houden van zon en bloeien de hele zomer.

Penstemon ‘Garnet’, donkerroze
Penstemon ‘Schoenhozeri’, kersenrood
Penstemon ‘Apple Blossom’, roze-wit
Penstemon ‘Sour Grapes’, parelmoerachtig blauw-lila

Het zijn struikachtige planten met fris groen loof en alle vier bloeien ze van juni tot in oktober. Ook al staat het in sommige boeken anders, ze zijn in ons klimaat allemaal winterhard.

Andere soorten, waar ik al lang ervaring mee heb zijn:

Penstemon diphyllus, blauwpaars

Deze penstemon is struikachtig, bloeit niet heel lang, maar wel rijk en zaait zich zelfs een beetje uit, onder gunstige omstandigheden.

Penstemon hirsutus, lila-wit

Penstemon hirsutus bloeit met zee aan schattige kleine lila bloemetjes. Het is een van de laagste soorten.

Penstemon barbatus coccineus, rood

Penstemon barabatus coccineus is een van de weinige roodbloeiende soorten. De bloemstengels rijzen op uit de kruipende bladstengels.

Penstemon strictus, helderblauw

Penstemon strictus lijkt in groeiwijze op de P. barbatus coccineus, maar is iets vroeger en heeft grotere bloemen

Penstemon digitalis, wit

De Penstemon digitalis en haar cultivars worden het hoogst. Hun blad is vaak roodachtig en de bloemen kunnen wit tot donkerroze zijn. Ze bloeien al in mei/juni met lange bloeiaren. Van alle penstemons kunnen ze de meeste schaduw verdragen. Je ziet ze regelmatig ook als snijbloem, vooral de bekende ‘Husker Red’.

Penstemon digitalis ‘Husker Red’, wit, met rood blad
Penstemon digitalis ‘Pocahontas’, lila met rood blad