Geplaatst op Geef een reactie

De klimaatbestendige border

M.Mann, Nature 1998

Klimaatverandering: of we het er nou wel of niet over eens zijn welke maatregelen er getroffen moeten worden doet niets af aan het feit dat de klimaatcrisis al gaande is, want helaas is de gemiddelde temperatuur op aarde al met 1,5 graad opgelopen. Dat houdt voor onze tuinen in dat sommige soorten het loodje leggen in de steeds frequentere droge en hete zomers. Dat de winters niet meer zo streng zijn biedt ook weer kansen. Ik heb dat zelf ook ondervonden en dat heeft mij ertoe gebracht om te gaan experimenteren met nieuwe, droogte- en hittebestendige soorten vaste planten. Vanzelf kom je dan bij mediterrane soorten uit, maar ook soorten uit Midden- en Zuid-Amerika en de Kaap bieden kansen. Van sommige soorten, die ik al lang in de tuin heb, weet ik waar ze allemaal tegen kunnen.

Vorig jaar jaar heb ik echter een aantal nieuwe soorten gezaaid en uitgepoot, maar omdat het niet zulke snelle jongens zijn, heb ik nog geen foto’s van de bloemen. Dat wordt dus spannend dit jaar! Vaak zijn het halfheestertjes uit de ‘garrigue’, de droge struwelen op de hellingen rond de Middellandse zee. Bijvoorbeeld cistus, santolina, en natuurlijk lavendel, maar die is al bekend. Ook verschillende eryngiums doen het goed. Van verder weg zijn goede volhouders de amsonia’s, en vooral ook de kleinbladige salvia’s. In de tags bij de soortbeschrijvingen in de webshop vindt je ze aangeduid met ‘klimaatbestendig’. Niet in mijn sortiment, maar wel zeer geschikt voor de klimaatbestendige border zijn siergrassen. De meeste zijn reuzesterk!

Niettemin moeten we er alles aan doen om het bij die 1,5 graad te houden, anders krijgen we heel wat grotere problemen dan dode plantjes in de border!

A12, 2023
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *