De moerplantentuin

Kwekers van vaste planten hebben allemaal een tuin waarin de ‘moerplanten’ staan: dat zijn die planten waarvan we stekken afnemen, of die we scheuren in het voorjaar. Dat wordt de moerplantentuin genoemd.

Mijn moerplantenruin

Onze privétuin is tegelijk mijn moerplantentuin. Ik heb deze zelf aangelegd en daarbij in de verschillende borders rekening gehouden met de mate van (verwachte) vochtigheid en schaduw. Tegelijk heb ik per border een ander kleurenschema toegepast, en daarnaast steeds contrasten in bloemvorm, bladvorm, structuur (ook in de winter) en bloeitijd aangebracht.

De voortuin is een echte prairietuin geworden, met robuuste planten, die niet veel zorg nodig hebben, en veel grassen. 

De zijtuin heeft het karakter gekregen van een boomgaard, met drie fruitbomen en bessenstruiken, omringt met voornamelijk voorjaarbloeiende geraniums, narcissen en camassia’s.

Oranje-violette border

In de achtertuin, waar onze woonkamer op uitkijkt, is het gazon omgeven door borders met planten die echte zonaanbidders zijn. Ze ligt op het zuiden en is nu al mijn ‘klimaatproeftuin’. Alle planten die het daar goed doen, zijn warmte en droogtebestendig.

In het achterste deel bevindt zich de vijver, met daaromheen de meest vochtminnende planten. De tuin is te bezichtigen op afspraak en tijdens de openingsuren van de kwekerij (wel even melden bij mij!). Van alle soorten zijn de namen met bordjes aangegeven, dat je daar kan zien hoe ze zullen uitgroeien en bloeien.

Duurzame plantenlabels