Tuinaanleg Oegstgeest

Omdat het huis een uitbouw aan de achterkant had gekregen, was de tuin ook aan een herontwerp toe. We hebben een gebruiksvriendelijke, maar wel zo groen mogelijk tuin bedacht, met robuuste planten en struiken, die ook droogte goed kunnen verdragen. Ook hebben zoveel mogelijk materiaal uit de oude tuin (klinkers, struiken) hergebruikt.

Zo zag de achtertuin eruit in 2023

In de voortuin stond een grote, brede ligusterheg, die helemaal uit verhouding was met de tuin. De rest was grotendeels bestraat met donkere tegels, wat de temperatuur in de voortuin flink liet stijgen. Wel moest er ruimte blijven voor een picknicktafel. In het nieuwe ontwerp is de grote heg weggehaald en zijn er grote borders aangelegd met droogtebestendige grassen en vaste planten. Het voordeurpad heeft een knik gekregen en voor de inkijk zijn er bomen en struiken gepoot. Om toch een visuele afscheiding te hebben met de straat is een lage heg gepoot. In plaats van zwarte tegels zijn hier de klinkers van het garagepad hergebruikt.

Omdat de garage niet voor de auto wordt gebruikt, bood het garagepad langs het huis ook mogelijkheid voor meer groen. Het pad naar achteren wordt gebruikt om de fietsen weg te zetten, om de containers te plaatsen en het biedt nu ook zicht op bloemen vanuit de nieuwe aanbouw.

In de achtertuin is gekozen voor een combinatie van rechte vormen met een ovaal gazon. Daardoor ontstonden twee grote borders: een zonnige border achterin de tuin, met daarin een rechthoekig eetterras, een een schaduwborder tegen het huis aan. Langs de achtergevel is een vlonderterras gebouwd met plaats voor een bankje en ruimte voor de openslaande deuren. Zo wert ook het hoogteverschil tussen het vloerniveau van de aanbouw en de tuin overbrugd. In het gras staat een appelboom. Alle paden en het terras zijn opnieuw bestraat met de oude klinkers en een deel van de tegels.