Ecologie, duurzaamheid, klimaat en biodiversiteit

Ecologisch kweken

Ik noem mijzelf een ecologische kweker, omdat ik in de eerste plaats geheel geen kunstmest gebruik. Ik gebruik wel koemestkorrels in het voorjaar en zelfgemaakte compost. Ik probeer het bodemleven zoveel mogelijk te stimuleren met organische stof, en gifstoffen gebruik ik al helemaal niet. Een officieel keurmerk heb ik echter niet. Dat is voor mijn kleine business niet rendabel. Je moet me dus geloven!

Ligusterpijlstaart, die net ontpopt is

Water geven

Net als in ons huis vind ik ook in de tuin duurzaamheid van groot belang. Vaste planten passen daarin, omdat je dan niet jaarlijks nieuwe planten hoeft  te kopen, die een grotere footprint hebben. In een volgroeide vaste plantentuin (na 3 á 4 jaar) is de bodem zodanig bedekt, dat onkruid niet veel kans meer heeft, en de planten zijn dan zo diep geworteld zijn, dat water geven nauwelijks meer nodig is. Met eenjarigen is dat wel anders! Als ik water geef, dan doe ik dat met het regenwater, wat we zelf opvangen en als dat op is met water wat we oppompen uit de sloot.

Dat we drie warme en droge lentes op rij hebben gehad, is misschien nog geen bewijs voor klimaatverandering, maar een trend is het wel aan het worden. Daarom probeer ik in mijn sortiment daar steeds meer rekening mee te houden en daarom zullen er dus steeds minder vochtminnende soorten en steeds meer droogteresistente planten bij komen. Prairieplanten horen daarbij, maar ook de kleinbladige salvia’s, de kruisdistelsoorten (Eryngium) en de muurbloemen (Erysimum). Bij de plantenportretten zal ik dat aangegeven. Zo kunnen we met z’n allen leidingwater besparen.

Salvia x jamensis ‘Nachtvlinder’

Potten hergebruik

Ik kweek mijn plantjes in vierkante kunststof potjes, die zijn licht en daardoor handig in het gebruik, maar ik gooi ze pas weg ( bij het plastic afval) als ze kapot zijn. En iedereen die bij mij 11 (hele) lege vierkante potten inlevert, mag een gratis plantje uitzoeken!

Potten inleveractie

Ongedierte

Waar ik niet in geloof, is vechten tegen de natuur, ook niet als die voor een invasie aan slakken zorgt, of luizen of andere nare soorten. Als de slakken de Hosta’s opeten, dan kan je heel veel energie en tijd besteden aan het wegvangen, of constructies bedenken om ze weg te houden, of, het allerergste, gif gebruiken, maar voor het milieu en voor je eigen gemoedsrust is het veel beter om de Hosta’s maar te vergeten en te zoeken naar een plant, die de plaats van de Hosta in kan nemen, bij voorbeeld Bergenia, als je toch een groot blad wilt, en die geen last heeft van slakkenvraat.

Meeldauw is een schimmel, die toeslaat bij aanhoudende droogte, dus dat komt steeds meer voor. Er is niet veel tegen te doen. Ik ben wel steeds op zoek naar de meest resistente soorten, maar soms is het niet te voorkomen. Wat je dan kan doen is alles afknippen, als het weer omslaat en er regen komt, want dan zal de plant opnieuw uitlopen met vers fris groen en vaak ook weer gaan bloeien.

De buxusmot heeft ook bij mij de buxussen aangetast. Het was jammer, maar ik heb ze toch maar weggehaald, want bestrijden is kansloos. Ook voor de buxus kan je alternatieven vinden.

Voor luizen geldt dat die je vaak maar tijdelijk komen plagen, meestal bij droogte in het voorjaar. Na een flinke regenbui zijn ze vaak al weg, en anders help je ze vertrekken, door de tuinslang er op te zetten. Voor alle plaaginsecten geldt, dat een gevarieerde beplanting ook plek biedt aan allerlei natuurlijke vijanden, die zullen voorkomen dat een plaag ontstaat. Dus werk met de natuur mee, in plaats van de strijd aan te gaan, want je zal het op den duur toch verliezen!

Diervriendelijk tuinonderhoud

Haas
Haas op bezoek

Door je tuin natuurvriendelijk te onderhouden help je de natuurlijke vijanden, bijvoorbeeld door in de herfst niet je hele tuin kaal te maken, maar de oude planten te laten staan tot het voorjaar. Zorg voor veel variatie, veel schuilmogelijkheden, zo min mogelijk bodemverstoring en uiteraard geen enkel gif, ook als claimt de fabrikant dat ze ‘milieuvriendelijk’ is. Zeker geen Roundup!